Rybołówstwo (parter, sala III)

Rybołówstwo było – poza rolnictwem – wiodącym zajęciem ludności kaszubskiej. Licznie występujące na tym terenie jeziora obfitujące w ryby dostarczały ludności bogatego pożywienia. Rybacy wypływali na połowy w czółnach. Na wystawie widoczne są dwa typy czółen używanych do połowu ryb. Pierwotnie stosowano czółna wykonane z jednego kawałka drewna (dłubanka). W okresie późniejszym stosować zaczęto czółna posiadające dno z kłody, zaś burty były wykonane z poziomych desek.

 

W sali przedstawiamy narzędzia i sprzęt używany przez rybaków podczas połowów jeziorowych. Należą do nich ościenie wielozębne do kłucia ryb, kaganek służący do zwabiania ryb światłem, sieci zastawne, żaki oraz sieć ciągniona tzw. klepa wyposażona w pływaki, ciężarki i liny plecione z korzeni sosny.

Osobny zespół narzędzi rybackich prezentowany na wystawie służył do połowów zimowych. Jest to kołowrót na płozach tzw. baba, siekiery do rąbania lodu (przerębli), laska rybacka, szukarek i widły do przesuwania pod lodem niewodu.

Muzeum Kaszubskie im. Franciszka Tredera w Kartuzach
Copyright © 2012

Projekt i wykonanie: Projekt i realizacja: StudioArt.biz